Om oss

 

Knivsliping

Hakket Skarpere Slipeservice sliper alle kniver manuelt for hånd.

 

Vi kaller oss for «Hakket Skarpere» fordi vi er av den oppfatning at vi med våre metoder kan klare å ta ut det lille ekstra av en knivegg, som ikke ofte kommer til sin rett.

 

Hvorfor en skarp kniv?

 

Det er mange ting som taler i retning av at en skarpere kniv er bedre. Undersøkelser viser at bedrifter som legger vekt på å holde knivene sine skarpe har mindre sykefravær, mindre belastningsskader, og mindre skader som følge av uvøren bruk. I tillegg er råvarer som er skjært opp med en skarp kniv, bedre og mer holdbare enn tilsvarende som er kuttet med en sløv kniv. Dette er på grunn av at en sløv kniv «knuser» varene mer enn å kutte dem opp, og molekylene tar unødig skade. En skarp kniv skjærer tvert igjennom, noe som fører til at flatene på det du kutter er mer motstandsdyktig mot for eksempel oksidering.

 

Vinkelmåling med goniometer

Vi tilbyr også å reprofilere kniver for våre kunder. En fabrikkegg er ofte ujevnt laget, og ikke alltid lik på begge sider. Med våre presisjonsinstrumenter kan vi sette en nøyaktig vinkel på eggen som yter det beste den gjeldende stålkvaliteten tillater.

 

Hovedregelen er at jo spissere vinkelen er, jo skarpere er kniven. En videre vinkel gir en mer varig egg, men mindre skarphet.

 

Hvorfor manuell sliping?

 

Innenfor dette området er det som i mange andre fagfelt, en balanse mellom fart og presisjon. Vi satser på presisjon. Motoriserte alternativer gir ikke samme kontroll over slipeprosessen, og resultatet blir en grovere og mindre varig egg. I vår prosess følger vi en jevn progresjon av brynesteiner og slipepasta, i mange tilfeller helt opp til 0.025 mikron, avhengig av hva kniven skal brukes til.

 

Saksesliping

Når det gjelder sakser benytter vi en slipemaskin spesielt beregnet for dette, da en god og varig sakseegg ikke er utsatt for de samme ekstreme påkjenninger som en tynn og skarp knivegg. I tillegg er det en del kvalitetssakser i frisør/skjønnhetssalonger med for eksempel konveks egg på utsiden og hulsliping på innsiden, som krever slikt spesialutstyr. Vi er imidlertid svært forsiktig, slik at vi unngår oppvarming av stålet, da dette kan ødelegge herdingen. Vi legger like stor vekt på presisjon når det gjelder sakser. Vi forhaster oss ikke.

 

Skarphet VS Bitt

 

En av de viktigste avgjørelsene man må ta når det gjelder måten en kniv skal slipes på, er om man vil ha en ekstremt skarp polert egg, eller en egg som biter godt. En skarp og polert egg egner seg best til å kutte med. Dvs. at den glir gjennom det som skal kuttes, kun ved hjelp av vertikalt trykk. Det beste eksempelet på denne typen kniver er den klassiske barberkniven. Dette er også en fordel med kniver som brukes til å kutte kjøtt og fisk, jaktkniver og fileteringskniver.

 

En kniv med bitt er på den andre siden ikke teknisk sett like skarp. Denne typen kniver har en egg som ikke er blitt polert til samme nivå, og derfor er det etterlatt mikroskopiske serrateringer («sagtenner») på eggen. Disse tennene gjør at kniven fungerer svært godt til å skjære med. Denne typen egg egner seg bra til for eksempel å skjære grønnsaker med. Denne typen er også svært populær hos folk som vil ha en kniv til å ha med seg til generelt daglig bruk, som for eksempel involverer kutting av tau eller plast.

 

Her hos Hakket Skarpere lager vi eggen akkurat slik du foretrekker. Ta kontakt med oss på post@hakketskarpere.no